Co umieścić w projekcie wnętrza własnej restauracji?

Zaprojektowanie własnej restauracji to nie lada wyzwanie. Z jednej strony wielu z nas chciałoby mieć eleganckie, przestronne wnętrze, z drugiej strony chcielibyśmy być oryginalni, kreatywni i docierać do szerokiej grupy klientów. Dlatego dobrze pamiętać o kilku rzeczach, które warto wziąć pod uwagę przy projektowaniu wnętrza naszej gastronomii.

Odpowiednio wkomponuj menu w otoczenie

To niezwykle ważna kwestia, o której pamiętać powinniśmy już podczas tworzenia pierwszych projektów wnętrza naszej restauracji. Niezależnie od tego, ile serwujemy posiłków, to spis dań powinien być w miejscu dobrze widocznym dla klienta. Powinien sam w sobie przyciągać uwagę aspektami wizualnymi – kolorystyką, czcionką oraz estetyką. W tejże kwestii można się zainspirować większymi, sieciowymi restauracjami, które wykorzystują konkretne kolory (np. żółty i czerwony w McDonaldzie czy Burger Kingu).

Natomiast umiejscowienie menu jest zależne od lokalizacji naszego biznesu – tutaj warto zasięgnąć pomocy np. u biur specjalizujących w projektowaniu wnętrz gastronomicznych, np. Studia Loko. Może to być np. wejście do lokalu, frontowa karta dań lub jadłospis w formie obrusu – im widoczniej, tym lepiej.

Pamiętaj o “pobudzaczach apetytu”

Pobudzacze apetytu to nic innego jak wszystkie rzeczy, które mają za zadanie zintensyfikować poczucie głodu u klienta. Mogą to być dekoracyjne owoce, piękne desery w oszklonych lodówkach, soczyste zdjęcia dań czy zmysłowe aromaty wydobywające się z lokalu. Dlatego warto pamiętać o pozostawieniu miejsca na takie “rekwizyty”, które będą zachęcały potencjalnych gości do skosztowania naszych potraw.

Źródło: Studio Loko

Wyróżnij się na tle konkurencji

Konkurencja nie śpi, dlatego podczas rozmyślania nad projektem naszej gastronomii powinniśmy zastanowić się nad tym, co wyróżnia nasz biznes w zakresie wystroju i wizualnego odbioru. Dobrym pomysłem jest postawienie na konkretny styl scenografii wnętrza. Przykładowo tworząc restaurację dla najmłodszych, ciekawym pomysłem jest zaaranżowanie fantastycznych motywów – książek, obrazów, wzorów z popularnych bajek etc. Obecnie możemy odczuć przesyt bardzo podobnych do siebie knajp – przez to zawsze warto stawiać na oryginalność i kreatywność.

Dostosuj się do oczekiwań gości

Przed zaprojektowaniem wnętrza gastronomii powinniśmy sprawdzić, czego oczekują potencjalni klienci. W tym celu warto przeprowadzić badanie focusowe lub po prostu dokonać obserwacji otoczenia. Taki plan tyczy się również planowania wnętrza naszego biznesu – przyszli odbiorcy mają pewne wymagania co zastaną przy przyjściu do naszej knajpy – estetyki, czystości i wielu więcej czynników, które zależą także od tematyki kuchni i wizualnego stylu. Dlatego przemyślane łączenie różnych stylów oraz tworzenie unikalnego charakteru restauracji jest bardzo istotne. Jest to niezwykle ważne nie tylko z perspektywy zarobkowej, ale też wizerunkowej – jeśli dobrze wstrzelimy się pragnienia konsumentów, to będziemy mogli na tym wiele zyskać.

Podsumowanie

Zaprojektowanie wnętrza restauracji to nie lada wyzwanie, dlatego nie warto zajmować się w tym pojedynkę. Wsparcie od profesjonalistów może nam zdecydowanie pomóc przy tworzeniu unikalnego, popularnego lokalu o jakim tylko marzymy. Jednymi z ekspertów tejże branży jest niewątpliwie Studio Loko, których portfolio z wykonanymi już projektami można sprawdzić na ich stronie.

Follow us on Facebook!