Start 5S 1S - Selekcja
1S - Selekcja - Wyrzucić co niepotrzebne PDF Drukuj Email
Wpisany przez Administrator   
piątek, 12 listopada 2010 22:25
Share

1S - SELEKCJA
Wyrzucić co niepotrzebne

Zastosowanie zasady 1S ma następujący przebieg:
1. Odpowiedzieć na tzw. Pytania Kontrolne:
- Czy na stanowisku pracy znajdują się rzeczy niepotrzebne stwarzające bałagan?
- Czy na stanowisku pracy znajdują się niepotrzebne resztki materiałów rzucone gdziekolwiek?
- Czy na podłodze (przy stanowisku pracy) leżą narzędzia lub resztki materiałów do produkcji?
- Czy wszystkie niezbędne rzeczy są posortowane, sklasyfikowane, opisane i posiadają własne miejsce?
- Czy wszystkie narzędzia pomiarowe są właściwie sklasyfikowane i przechowywane?
Na podstawie odpowiedzi na powyższe pytania możliwa jest ocena stanowiska pracy pod kątem zasady 1S czyli "zaśmiecenia" stanowiska. Jeśli na którekolwiek pytanie odpowiedź brzmiała tak, należy dokonać selekcji rzeczy znajdujących się na stanowisku (p.2).
2. Dokonać przeglądu wszystkich rzeczy znajdujących się na stanowisku pracy i pogrupować je według systemu określonego w tabeli 1.

selekcja_na_stanowisku

Zgodnie z przeprowadzoną selekcją należy dokonać eliminacji ze stanowiska pracy rzeczy, które znalazły się w kolumnie "niepotrzebne".
Do stałego zastosowania zasady 1S jest tzw. Program Czerwonej Etykiety. Oznacza on nadawanie czerwonej etykiety (wg wzoru jak na rysunku 1) rzeczom, które operator uzna za zbędne w obrębie jego stanowiska pracy. Etykieta ta umożliwi nie tylko wyeliminowanie danej rzeczy ale poprzez swoją formułę umożliwi likwidację przyczyn pojawiania się na
stanowisku danej rzeczy.

program_czerwonej_etykiety

źródło:Joanna Czerska


Share
Poprawiony: niedziela, 20 stycznia 2013 05:47
 
Joomla templates by a4joomla